
بیوگرافی
حسن طهمورثنیا مشهور به سیاوش طهمورث متولد ۳ اسفند ۱۳۲۵ در تهران، بازیگر و هنرمند ایرانی عرصه تئاتر، سینما، تلویزیون است. فعالیت او در تئاتر محدود به بازیگری نبوده بلکه در مقام کارگردان نیز فعالیت داشته است.

سیاوش طهمورث برای مخاطبان ایرانی کاملا شناخته شده است و نیازی به معرفی ندارد. وی اکثرا به سبب میمیک خاص چهره که تلفیقی از عصبیت، ابهت ، اقتدار و مرموز بودن را همزمان در خود دارد اغلب در نقشهای منفی ظاهر شده است.
ازدواج و همسر
سیاوش طهمورث در سال ۱۳۵۲ ازدواج کرده و متاهل است. او دارای ۲ فرزند : یک پسر و یک دختر و ۲ نوه پسری است، به همسرش می گوید که خیلی دوستش دارد و بعد از اینهمه سال زندگی مشترک از او قدردانی می نماید از اینکه قربون صدقه الکی نمی رود می گوید واینکه چرا مردم ما به دروغ و با تظاهر برای هم، پای تلفن و یا حضوری از کلمات عشقم، نفس و عمرم استفاده می کنند بعضی وقتها بهتر است عشق در عمل باشد تا اینکه به دروغ بیان شود. عشق حرمت دارد و باید واقعی و از ته قلب و با خلوص نیت باشد تا بدین صورت ابراز شود.
نویسندگی

سیاوش طهمورث ضمن حضور در غرفه نشر «نودا»، در سیودومین دوره نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، در گفتوگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، از انتشار اولین کتاب خود با نام «از تو میگویم» خبر داد و گفت: اصلا قصد چاپ کردن نوشتههایم را نداشتم، ولی دوستان اصرار داشتند که این نوشتهها را چاپ کنم. البته به غیر از این مجموعه داستان، نمایشنامه و فیلمنامه هم دارم.
نمايشنامهخواني
این هنرمند سالها پيش در نمايشنامهخواني اژدهاک در سانفرانسيسکو با حضور بهرام بيضايي هنرنمايي کرده بود
طهمورث و سلفی

سیاوش طهمورث می گوید: من کسی نیستم که بخواهند با من عکس بگیرند و به دیگران نشان بدهند. من هم مثل آنها هستم. این عکس گرفتن ها یکی، دو تا هم نیست. در زاویه و موقعیت های گوناگون دوست دارند عکس سلفی بگیرند. به دلیل لطفی که آنها دارند و مسئولیتی که من احساس می کنم نمی توانم به آنها نه بگویم، این باعث می شود خلوت اتاق خودم را به حضور در بوستان و سینما و اماکن عمومی ترجیح بدهم.
حضور در سریال زخم کاری
طهمورث به تازگی در سریال زخم کاری، اولین سریال محمدحسین مهدویان، در نقش حاج عمو (نعمت ریزآبادی) به ایفای نقش پرداخته است. حضور او در این نقش گرچه کوتاه و محدود به دو قسمت اول سریال است (البته در قسمت ها بعدی هم به صورت خیلی کوتاه و با فلش بک هایی به گذشته داستان حضور دارد) اما با این حال تصویری فوق العاده از شخصیت حاج عمو به نمایش گذاشته، که از دید منتقدان و مخاطبان جدی سینما و تلویزیون پنهان نمانده است.

سیاوش طهمورث در گفتگو با فیلیموشات :
«شخصیت حاج عمو را من به شکل ذهنی نساختم بلکه این شخصیت در اجتماع وجود دارد. وقتی نویسنده شخصیت را خلق میکند به هر شکل سعی دارد این شخصیت را به مخاطب القا کند و من بازیگر باید این شخصیت را ابتدا در اجتماع و بعد در خودم پیدا کنم تا بعد بتوانم با آن زندگی کنم و آن را به مخاطب القا کنم.
من با تخیل شخصیتی را نمیسازم و معتقدم که تخیل کردن برای ساخته و پرداخته کردن شخصیتها بدون پشتوانه وجودی آن در اجتماع، تخیل باارزشی نیست. نویسنده و کارگردان هم باید همین کار را کنند. لازم است که تخیل پشتوانه اجتماعی و تاریخی داشته باشد و من هم بهعنوان بازیگر بر اساس فیلمنامهای که خواندهام، شخصیتها را دراجتماع پیدا میکنم. من بهعنوان بازیگر در جامعه پیش میروم، حتی اگر نویسنده از من عقب بماند.»
سیاوش طهمورث در گفتگو با «ایران» از بازیگری و «زخم کاری» گفته است.
از همکاری با محمدحسین مهدویان بگویید. نقش حاج عمو چطور پیشنهاد شد؟ چه شاخصههایی ترغیبتان کرد تا با «زخم کاری» همکاری کنید؟
شناخت نزدیکی با آقای مهدویان نداشتم. دوست قدیمیام آقای کیومرث مرادی کارگردان تئاتر (انتخاب بازیگر سریال) تلفن کرد و توضیح داد که کار بر مبنای مکبث نوشته شده است؛ چون خودم حدود هفت، هشت کار از شکسپیر اجرا کرده بودم کاملاً متن را میشناختم اما خواهش کردم فیلمنامه را بفرستند. از متن خوشم آمد اگرچه تفاوتهای زیادی با «مکبث» داشت اما نوع قدرتطلبی از همان متن میآمد. گریم و کارگردانی آقای مهدویان در کار تأثیر داشت اما من تا خودم کاراکتر را پیدا نکنم و با آن اخت نشوم و نشناسمش، جلوی دوربین نمیروم. همیشه بعد از قبول کار میروم سراغ اینکه کاراکتر را بهتر پیدا کنم، ببینم کیست و شناسنامهاش چیست. درباره این نقش هم اول بهشکل جدیتر شخصیت را در «مکبث» پیدا کردم و بعد در خودم بهدنبال آن گشتم.

بهخاطر ابهت و جذبه خاصی که دارید اغلب نقشهای شما ضدقهرمان است. این دست نقشها تأثیرگذاری بیشتری دارند اما قبول آنها هم جرأت میخواهند. هیچگاه نگرانی بابت اصرار به ایفای نقشهای منفی نداشتهاید؟
اول اینکه من این نقشها را منفی نمیبینم. هیچ انسانی مثبت و منفی یا سفید و سیاه نیست. همه خاکستری هستند. برخی اوقات از سمت و سویی که دیگران هستند، میروند و مثبت دیده میشوند و گاهی همه چیز را برای خود میخواهند و منفی میشوند. درست است که اغلب نقشهای ضدقهرمان به هر دلیلی به من پیشنهاد شده و من هم پذیرفتهام؛ اما هیچکدام از این نقشها با هم یکی نیست.
نمیتوانید بگویید نقش من در «گرگها» شبیه «زیر تیغ» یا «فکر پلید» و «زخم کاری» است. در نگاه اولیه ممکن است همه نقشها ضدقهرمان یا منفی به نظر بیاید اما باید دید این آدم از کدام خانواده و جامعه آمده، به چه دلیل منفی است، با کدام ژن بزرگ شده که منفی است. بر این اساس همه اینها آدمهایی متفاوت از هم و خاص میشوند، در نتیجه وقتی بهعنوان بازیگر آن را زندگی میکنی باید همان آدم بخصوص شوی. در عالم هستی هیچکس مثل شما نیست، تک هستی، هر نقش برای هر بازیگر همین است. باید این تک بودن را پیدا کند.

بهنظر میرسد بلندی و کوتاهی نقش برایتان اهمیتی ندارد. همانطور که در «اجارهنشینها» ساخته داریوش مهرجویی نقشی کوتاه را درخشان و به یادماندنی اجرا کردهاید، در «زخم کاری» هم با اینکه طول عمر نقش نعمت ریزآبادی کوتاه و فقط دو قسمت است سایه سنگین آن روی قصه احساس میشود. این حس فقط به خاطر قصه نیست بلکه از تأثیرگذاری جنس بازی شماست، در نگاه شما چیزی وجود دارد که معلوم نیست از سر تمسخر است یا همدلی یا شیطنت آن و… چطور میتوان به جادوی جزئیات رسید؟
ممکن است این حرف من حمل بر خودستایی شود اما مسلماً تجربه و دانش میخواهد. اگر بخواهید یک انسان را خوب بشناسید باید روانشناسی خوانده باشید. اگر قرار باشد یک انسان را در جامعه بشناسید باید جامعه شناسی خوانده باشید. اگر قصد دارید مفهوم کلی زندگی را از نگاه او ببینید باید فلسفه بدانید. بدون اینها نمیتوانید به شناخت درست برسید.هنرپیشگی راحت است؛ خودشان هستند، ۴ تا دیالوگ میگویند همیشه هم با همان لحن، پول شان را میگیرند و میروند سر کار بعدی. فیلمها را که کنار هم بگذاریم حس و لحن و بازی همان است هیچ فرقی نکرده انگار فقط لباسها عوض شده است. بازیگری اما فرق میکند، باید مطالعهکنی، بدن خودت را بشناسی، میمیک صورتو نگاهت را بشناسی. آن وقت برای القای یک مفهوم دیگر نیازی به ادا درآوردن نیست چشم ها حرف میزند، صورت حرف میزند بدون اینکه ادا در بیاوری و چهرهات را پایین و بالا بکنی.

خودتان از خروجی «زخم کاری» راضی هستید؟
چون مشغول کار بودم متأسفانه فرصت نکردم همه قسمتها را ببینم، بر اساس اقبال و بازخوردی که از مخاطب دریافت میکنم مشخص است نتیجه کار رضایت بخش بوده و این طور بهنظر میرسد که «زخم کاری» جزو موفقترین سریالهای یکی، دو سال اخیر باشد؛ اما با این موفقیت نباید بر کارگردان و بازیگر و نویسنده این امر مشتبه شود که کار تمام شده و به اکمال رسیده است، تازه بعد از موفقیت کار سختتر میشود. موفقیت کار بعدی اگر بیشتر نمیشود نباید کمتر شود. این توقع کار را سخت میکند و لازم است تأمل و مطالعه بیشتر شود.

همه فکر میکنند طهمورث همیشه بد اخلاق و خشن است و… نه اینطور نیست. طهمورث در خودش آدمهایی را دارد که مهربان هستند و اگر شما بخواهید آن را بروز میدهد.
فیلم های سینمایی که سیاوش طهمورث در آنها به ایفای نقش پرداخته است:
غلامرضا تختی (۱۳۹۷)
معکوس (۱۳۹۷)
قرارمون پارک شهر (۱۳۹۵)
مرگ نامهء سهراب (۱۳۹۶)
عکس خصوصی (۱۳۹۴)
افسونگر (۱۳۹۲)
کیمیا و خاک (۱۳۸۷)
تسویهحساب (۱۳۸۶)
این ترانه عاشقانه نیست (۱۳۸۴)
راه طیشده (۱۳۸۴)
رستگاری در هشت و بیست دقیقه (۱۳۸۳)
خانهای در شن (۱۳۸۲)
فراری (۱۳۸۱)
مسافر ری (۱۳۷۹)
چشمهایش (۱۳۷۸)
اجارهنشینها (۱۳۶۵)
تشکیلات (۱۳۶۵)
کنار برکهها (۱۳۶۵)
آن سفرکرده (۱۳۶۳)
سریال های تلویزیونی سیاوش طهمورث
سال / نام /سمت /کارگردان/ توضیحات
۱۳۹۳ خط بازیگر عباس رنجبر شبکه ۳
۱۳۹۲ شبهای روشن بازیگر مجید مظفری شبکه ۱
۱۳۹۲ تلهفیلم «آخرین زمزمه» بازیگر سجاد شهریاری
۱۳۹۱ تلهفیلم «مهره سوخته» بازیگر احمد معظمی
۱۳۹۰ تلهفیلم «عروسیخانه» بازیگر محسن توکلی صدا و سیمای مرکز اراک
۱۳۹۰ نابرده رنج بازیگر علیرضا بذرافشان شبکه ۳
۱۳۹۰ شهر دقیانوس بازیگر مهرداد خوشبخت
۱۳۸۸ بانو بازیگر فرید سجادی حسینی شبکه ۳
۱۳۸۸ تلهفیلم «جویندگان صندوقچه طلا» بازیگر حسین تبریزی در عید فطر ۱۳۸۸ از شبکه ۲ پخش شد.
۱۳۸۷ تلهفیلم «راه نیرنگ» بازیگر مهرداد خوشبخت
۱۳۸۷ آخرین دعوت بازیگر حسین سهیلیزاده
۱۳۸۵ خونبها بازیگر جواد مزدآبادی این سریال در سال ۱۳۸۹ از شبکه ۱ پخش شد.
۱۳۸۵ زیر تیغ بازیگر محمدرضا هنرمند شبکه ۱
۱۳۸۳ باجناقها بازیگر فرهاد آئیش شبکه تهران
۱۳۸۲ سایه سکوت بازیگر جواد افشار
۱۳۸۲ وارث بازیگر کاظم بلوچی
۱۳۸۱ معصومیت از دست رفته بازیگر داود میرباقری بهار سال ۱۳۸۲ از شبکه ۳ پخش شد.
۱۳۸۱ نسیم رویا بازیگر کاظم بلوچی
محسن عظیمینیا در ماه رمضان ۱۳۸۱ پخش میشد.
۱۳۸۱ آبی مثل دریا بازیگر ابوالقاسم معارفی شبکه تهران
۱۳۸۱ فرمان بازیگر مسعود رشیدی
۱۳۸۰-۱۳۸۱ حجر بن عدی بازیگر تاجبخش فدائیان
۱۳۷۹ مسافر ری بازیگر داود میرباقری
۱۳۷۷ فکر پلید بازیگر محسن شاهمحمدی شبکه ۱
۱۳۷۷ به سوی افتخار بازیگر سیروس مقدم
۱۳۷۷ برادر خواب بازیگر محسن شاهمحمدی شبکه ۱
۱۳۷۵-۱۳۷۶ بازگشت پرستوها بازیگر ابوالقاسم طالبی شبکه ۲
۱۳۷۴-۱۳۷۵ وکلای جوان بازیگر مهمان بهرام کاظمی
۱۳۷۴ مجسمههای گچی بازیگر رسول نجفیان بخشی از مجموعه «قصه شب سیما»، که شبها از
شبکه ۱ پخش میشد.
۱۳۷۴ شبحی در تاریکی بازیگر محسن شاهمحمدی شبکه ۱
۱۳۷۳-۱۳۷۴ شلیک نهایی بازیگر محسن شاهمحمدی شبکه ۱
۱۳۷۳-۱۳۷۴ در پناه تو بازیگر حمید لبخنده شبکه ۲
۱۳۶۷ تلهتئاتر «گزارش محرمانه اکتاویو والدز» بازیگر صادق هاتفی
۱۳۶۵-۱۳۶۶ گرگها بازیگر داود میرباقری
۱۳۶۴ حکایت مسافر گمنام بازیگر داود میرباقری
۱۳۶۴ آئینه بازیگر غلامحسین لطفی
۱۳۶۳ افسانه سلطان و شبان بازیگر داریوش فرهنگ در نقش «مقام کشوری»
۱۳۶۳ تلهتئاتر «دستهای آلوده» بازیگر صادق هاتفی کارگردان تلویزیونی: «بیژن صمصامی»
نویسنده: «ژان-پل سارتر»
۱۳۶۱-۱۳۶۲ شاهشکار بازیگر سعید نیکپور
۱۳۶۱ همشهری بازیگر و کارگردان هنری مسعود فروتن
حسین فردرو کارگردانان هنری: جهانگیر الماسی، سیاوش طهمورث
کپی از مطالب سایت فیلم ایمو با ذکر منبع یا منابع بلامانع است.